דבש אורגני

מהו בעצם דבש אורגני ואיך ניתן להבדילו מסוגי דבש אחרים?

המרחק אותו עפה הדבורה בחיפושיה אחר מקורות צוף הינו עד קילומטר וחצי. מתוך כך קובע תקן הארגון לחקלאות אורגנית כי יש להציב את הכוורות האורגניות ברדיוס של קילומטר וחצי מכל מקור שעלול לזהם את הדבש או את הפרחים מהם נאסף הצוף כגון- שדות חקלאיים מרוססים, אזורי תעשייה, ערים, כבישים ראשיים, מזבלות, אתרי טיהור שופכין ועוד.

הכוורות האורגניות שלנו ממוקמות בליבו של שטח טבעי פתוח באזור הרי ירושלים הרחק מכל שדה חקלאי או מקור זיהום אחר. נקודות המרעה הללו מאושרות ומפוקחות על ידי גוף ההסמכה והביקורת “אגריאור”. הדבורים נהנות משפע של פריחה טבעית המגיעה לשיאה בחודשי האביב. הדבש המתקבל הינו דבש פרחי בר אורגני בעל צבע בהיר, מתיקות עדינה וארומה מיוחדת.
על מנת לייצר דבש אורגני יש להקפיד על מספר נקודות נוספות אותן בודקת חברת הפיקוח:

1. שימוש בחומרי הדברה:

הכוורת, כמו כל בית גידול צפוף של בעלי חיים, סובלת ממחלות ומזיקים. בכוורת רגילה משתמשים באנטיביוטיקה כדי להתמודד עם מחלת שונות הפוגעות בוולד (רימות צעירות). בכוורת אורגנית השימוש באנטיביוטיקה אסור. כנגד טפיל הוורואה, (הדומה לקרצייה) המתיישבת על גבה של הדבורה ומוצצת את לשדה, משתמשים כיום בחומרי הדברה חריפים יותר ממשפחת הזרחנים. התחליף האורגני – שאינו רעיל אך גם אפקטיבי פחות – הוא שימוש בשמנים אתריים. טימול לדוגמא, החומר הפעיל המופק מצמח הקורנית, משמש כפיתרון כנגד הוורואה.

2. חימום דבש:

רבים מאיתנו אוהבים דבש נוזלי. קל למרוח אותו על פרוסת לחם או למזוג אותו לתוך יוגורט. אלא שבאופן טבעי הדבש מתגבש במשך הזמן, זאת כתוצאה מכך שהוא מכיל גרגרי אבקת פרחים המהווים מוקד התגבשות. ישנם כאלה המחממים את הדבש לטמפרטורות גבוהות על מנת להבטיח שיישאר במצב נוזלי על המדף. הבעיה היא שכתוצאה מהחימום נפגעים הערכים התזונתיים הקיימים בדבש במידה משמעותית (פירוק חלבונים, הרס ויטמינים ועוד). דבש אורגני אסור לחמם, דבש כזה מתגבש בהתאם לסוג הפרחים מהם נאסף הצוף ובהתאם לעונות השנה. ניתן להחזיר דבש למצב נוזלי על ידי הכנסת הצנצנת לקערת מים חמים (לא רותחים!). לעיתים יש לחזור על הפעולה מספר פעמים עד להפיכתו לנוזלי.

3. האכלה:

הדבש שהדבורים מייצרות באביב ובקיץ הוא מאגר המזון שלהן לחורף, חלק ממאגר זה מנוצל על ידי האדם לשם הפקת דבש. בחורף, כאשר אין צוף זמין, הדבורים עלולות להגיע למצוקת רעב, הפיתרון הוא לתת להן תמיסת סוכר המנוצלת במלואה כמקור אנרגיה. הבעיה נוצרת כאשר דבוראים ממשיכים את ההאכלה בסוכר גם באביב ואז מתקבל דבש המורכב מסוכר במקום מצוף פרחים… לא כך הוא הדבר אצלנו. עם בוא החורף אנו משאירים לדבורים כ 40% מהדבש בכוורת. כך, להן נשאר מלאי מזון מספק עד בוא האביב הבא ואנו לא נאלצים להאכיל את המשפחות בתמיסת סוכר. מיותר לציין כי גם בעונת האביב אין אצלנו האכלות בסוכר. הדבש שלנו טהור ללא כל תוספות וכמובן שמרגישים את זה בטעם.

4. נהלי הפרדה:

על מנת ליצור הפרדה מלאה בין המכוורת האורגנית למכוורת הרגילה קיימים אצלנו נהלי הפרדה מלאים לשם שמירת יושרתו של המוצר האורגני. הכוורות האורגניות המוצבות בהרי ירושלים צבועות בצבע צהוב בולט בשונה מהכוורות הלבנות הרגילות. תהליך הפקת הדבש בבית הרדייה מתבצע תוך הפרדה מוחלטת משאר רדיית הדבש ואחסון הדבש מתבצע בחביות נפרדות מסומנות מאושרות למזון.

אין זה פשוט אם כך, לייצר דבש אורגני, בעיקר לאור העובדה שבארצנו קשה למצוא נקודות מרעה לדבורים שתעמודנה בקריטריונים של מרחקי הפרדה מאזורים העלולים לזהם את הדבש. בנוסף, עלויות הייצור הגבוהות יחסית גורמות לכך שאת מספר הדבוראים האורגניים בענף אפשר לספור על כף יד אחת (אפילו חצי כף יד…).

על דבר אחד אין עוררין- נסו פעם דבש אורגני טבעי מפרחי ארץ ישראל ותבינו שעל חווית בריאות וטעם שכזו אי אפשר לוותר! 

Scroll to Top
דילוג לתוכן